nedelja, 22. april 2012

Martin Mošnik zmagovalec 21. državnega prvenstva v squashu

Martin Mošnik : Rožle Langus 3:1 (11/5, 8/11, 12:10, 11:7).

Točno ob 17. uri se je v Športnem centru Konex pričelo finale 21. državnega prvenstva med Martinom Mošnikom, št. 1 v Sloveniji (trenutno 170 na PSA lestvici) in 2. nosilcem Rožle Langusom.
Zaradi Anglije, kot domovine igre z loparjem in gumijasto žogico je Squash zveza Slovenije na finale, kot častnega gosta povabila tudi angleškega veleposlanika v Sloveniji (Andrew Page), ki je kot častni član Squash zveze Slovenije odprl finalni dvoboj.

Potek igre:
Prvi niz je Rožle začel zelo rezervirano, kar je Martin izkoristil in dokaj hitro povedel z 7:1. V nadaljevanju je Rožle odigral bolje, se vrnil na 4:7, sledili sta dve menjavi točk in ponovno napaki Rožleta, kar je Martin izkoristil in zmagal prvi niz 11:5.


Drugi niz se je začel zelo izenačeno, Rožle je poskušal z globokimi udarci (long line in crossi), vendar je pri tem napravil nekaj neizsiljenih napak, ki jih je Martin izkoristil ter povedel 7:4. V nadaljevanju je Rožle uspel z napadi prevzel iniciativo na T-ju in dosegel izenačenje na 7:7. Po dveh ponovitvah (zaradi oviranja) je z dvema odličnima dolgima izmenjavama udarcev (rally) povedel Rožle na 9:7. Po dodatni lepi točki je dosegel prvo točko za niz 10:7. Izkoristil je drugo priliko za niz (11:8) in izenačil v nizih na 1:1.


Tretji niz je Martin začel bolj aktivno, povedel z 2:0, nato pa Rožle dobil točko po dolgi izmenjavi in z še eno izenačil na 2:2. Sledile so ponovno minute Martina za 4:2. Po dolgih točkah in izmenjavah na obeh straneh je ponovno pobuda bila na strani Martina, ki je povedel 7:4. Rožle se ni vdal in je dobil tri točke zapored in izenačil na 7:7. Sledili sta točki na vsaki strani za 8:8 in 9:9, ko je bilo nekaj ponovitev zaradi medsebojnega oviranja. Prve žoge za tretji niz pri 10:9 Martin ni izkoristil in po napaki je bilo 10:10. V podaljšani igri (igra se na dve točki prednosti) je večjo zbranost v ključnih trenutkih pokazal Martin in si priboril drugo žogo za niz, ki jo je izkoristil in dobil tretji niz 12:10

V četrtem nizu se je nadaljeval odličen squash. Po izenačenem začetku (3:3) je pobudo prevzel Martin, povedel z 4:3 in 5:3 (odličen volley drop). Na 5:4 je zmanjšal Langus po klicu in sodniški odločitvi (prednost). Po točki Martina na 6:4 je le-ta storil napako za 6:5. Sledila je daljša izmenjava, kjer se je Rožle branil in vračal žogico na meji mogočega, vendar na koncu žal izgubil po odločitvi sodnikov (no let) 7:5. Ko je že kazalo, da Rožle nima več energije in moči, nas je ponovno presenetil in se z dvema fantastično odigranima točkama vrnil na 7:7. V ključnih momentih niza, ko je bilo tudi nekaj dolgih izmenjav ter iskanja sodniških odločitev se je pokazalo, da ima trenutno Martin večje izkušnje in igralsko prakso, saj se ni zmedel in povedel na 8:7, 9:7 ter 10:7. Po več kot uro igre je prišla prva žoga za tekmo. Po ponovitvi je drugo žogo Martin izkoristil in zmagal 11:7.

Za konec je potrebno povedati, da smo navzoči imeli možnost spremljati odličen finale. Pohvaliti velja oba igralca, ki sta pokazala vrhunski squash in velikokrat z lovljenjem žogice na meji mogočega, s hitrostjo in dolgotrajnimi izmenjavami, da se jima pozna dobro delo v zadnjem letu in predvsem tudi tekme z močnejšimi igralci v tujini.

Ni komentarjev: