nedelja, 8. januar 2012

Amr Shabana in Nicol David osvojila Finale PSA ATCO World Series

Zmagovalca finala PSA ATCO World Series sta Nicol David pri ženskah in  Amr Shabana pri moških.

Po napetih polfinalnih bojih smo včeraj, tako pri moški kot v ženski konkurenci, dobili po dva finalista. 
Pri dekletih do polfinala ni bilo večjih presenečenj, saj so se v polfinale uvrstile štiri najboljše na svetovni ženski profesionalni squash lestvici - WISPA. V prvem polfinalu sta se pomerili 28 letna Malezijka Nicol David (1. na WISPA) in Laura Massaro, 28 letna Angležinja (4. na WISPA). Zmago je slavila Nicol David 2:1 v nizih (8:11, 11:4, 11:3). 


Nicol David (v beli obleki), Madeline Perry (modro rdeča)
V drugem polfinalu sta se pomerili 29 letna Angležinja Jenny Duncalf (2. na WISPA) in skoraj 34 letna Severna Irka Madeline Perry (3. na WISPA), ki je na koncu slavila prav tako 2:1 v nizih (13:11, 8:11 in 5:11).


Danes sta se v ženskem finalu najprej pomerili Nicol David in Madeline Perry. Kot se za finale spodobi je bil boj napet, vendar je na koncu slavila, že več kot 5 let številka ena, Nicol David s 3:0 v nizih (11:9, 11:9, 11:9).


Willstrop, Shabana (zadaj v rdečem)
Gaultier, Darwish (zadaj)
Pri moških pa sta bila polfinalna para: 1 na PSA lestvici, 28 letni Anglež James Willstrop in 32 letni Egipčan Amr Shabana (8. na PSA). Prvič na turnirju, kot številka ena na svetu, je Willstrop moral priznati premoč Egipčanu, ki je po prvem izenačenem nizu 13:11, v drugem slavil presenetljivo hitro z 11:5 in zmagal z 2:0 v nizih.
Drugi polfinalni par sta bila 29 letni Francoz Gregory Gaultier (3. na PSA) in 30 letni Egipčan Karim Darwish (5. na PSA). Brez večjih težav je v 33 minutah slavil višje postavljeni  Gaultier 11:5 in 11:5.

Za konec pa smo bili danes popoldne priča pravem finalu pri moških, med Gregoryem Gaultierjem in Amrom Shabano. Prvi niz je dokaj gladko pripadel Gaultierju 11:5, po pravi drami v drugem nizu je niz pripadel Shabani 12:10, ki je dobil tudi tretji niz z 11:7. V četrtem nizu je na 2:2 izenačil Gaultier z 11:7. Tako smo vsi, tudi tisti, ki smo bili za TV zasloni, nestrpno pričakovali izjemen peti niz. 
Peti niz je postregel z odlično igro. Po prikazani igri in tudi tudi kvalitetnim TV prenosu (Squash TV in Sky Sports 3) sam res ne vem kaj je še potrebno narediti, da bi squash postal olimpijski šport, kajti toliko preobratov, kot jih je bilo v tem nizu, odličnih odigranih udarcev, lovljenj žogice na meji nemogočega..., je moč videti samo pri redkih športih. 
V zadnjem nizu je bilo več ključnih momentov. Prvi je bil pri izidu v točkah 2:2, ko je bilo kar 6 let odločitev (verjetno tudi posledica dejstva, da sta bila oba igralca že malo utrujena, se počasneje vračala po udarcu in si z let odločitvami tako omogočala kratke prekinitve ter možnost za hitro okrevanje). Shabana je v tem delu ulovil nekaj nemogočih točk (pri tem padel na tla, se spet pobral in ujel žogo...) in čedalje bolj je Gaultier postajal nervozen. Shabana je povedel s 3:2. Nato pa je z dvema odličnima točkama v vodstvo 4:3 prišel Gaultier in kazalo je, da Shabana kaže večjo utrujenost. Gaultier priložnosti ni izkoristil, še več, napravil je neizsiljeno napako in še po dveh odličnih backhand volley drop udarcih je Shabana povedel z 6:4. 
Nato pa je, po mojem mnenju prišlo do ključnega trenutka v petem nizu, ko je po odličnem dropu Shabane poskušal Gaultier uloviti žogo, pri tem tudi z zadnjo nogo pokosil Shabano na tla, vendar pri tem žoge ni ujel. Po zahtevku za let (ponovitev) je s strani sodnika prejel No let in odločitev je bila potrjena tudi po ogleda posnetka s strani četrtega sodnika. Gaultier pri tem ni ohranil mirnih živcev in je za ugovarjanje prejel tudi opomin. Živčnost se je Gaultierju poznala še pri naslednjih dveh točkah, ki jih je dokaj hitro dobil Shabana in tako povedel z 9:4. Z dvema lepo izdelanima točkama je Gaultier znižal na 6:9, ko pa si je Shabana z odličnim forehand volley drop udarcem priigral kar štiri zaključne točke za zmago. Gaultier je poskusil vse, da bi se vrnil v igro, uspelo mu je znižati na 8:10, vendar je s tretjo zaključno žogo Shabana uspel in po 91 minutah napete igre osvojil finale PSA ATCO World Series.

Gregor Gaultier : Amr Shabana 2:3 (11:5, 10:12, 7:11, 11:7, 8:11).


Kratek video dvoboja:


Prav presenetljiv je podatek, da Shabana, do danes še ni nikoli zmagal turnirja na angleških tleh. 



Fotografije Jordan Mansfield (http://jordanmansfield.co.uk)

Ni komentarjev: